Love Food, Hate Waste
Laat me even starten met de reden waarom ik deze website ben gestart.
Wereldwijd wordt een derde van alle voedsel verspild, zowel bij de producent, de distributie, de voedingsdiensten als bij de huishoudens. Een Vlaams huishouden verspilt gemiddeld 1,7kg voedsel per week of 88kg per jaar. Dit is een verspilling van 203 000 ton voedsel per jaar in Vlaanderen, het equivalent van meer dan 30 000 voetbalvelden waarop voedsel geteeld is!
Dat deze enorme wereldwijde voedselverspilling nefast is voor ons milieu, daar ik hoef ik geen tekeningetje bij te maken. De CO2 uitstoot dat met dit fenomeen gepaard gaat is bijna evenveel als de jaarlijkse CO2 uitstoot van China en verantwoordelijk voor zo’n 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Gelukkig worden er tegenwoordig talloze creatieve initiatieven opgestart om deze verspilling tegen te gaan en kansarmen tegelijkertijd betaalbaar voedsel aan te bieden.
Zo werken supermarkten nauw samen met talloze goede doelen die voedingsmiddelen uitdelen aan minderbedeelden. Als voorbeeld heeft Delhaize in 2011 het project ‘Zero Food Waste’ gelanceerd. Via dit project doneert Delhaize zijn onverkochte producten aan 145 liefdadigheidsinstellingen zoals de Belgische voedselbanken, OCMW’s…
Heel wat bedrijven richten zich ook op digitale platformen om hun voedingswaren die niet verkocht geraken toch aan de man te brengen. Zo biedt de Franse app ‘To Good To Go’ de consument de kans om voor 4€ (maar voor een waarde van 12€) een pakket te kopen waarvan de vervaldatum bijna bereikt is. De app zoekt je locatie op en geeft weer bij welke winkels in je buurt je hiervoor terecht kan. Wat er in je pakket zit, is iedere dag opnieuw een verrassing!
De CO2 uitstoot van voedselverspilling is bijna evenveel als de jaarlijkse CO2 uitstoot van China en verantwoordelijk voor zo’n 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.
Recent is er nu ook de Belgische app ‘Happy Hours Market’, momenteel enkel nog maar actief in Brussel. Zij halen de producten rechtstreeks bij de deelnemende winkels op. De helft van de goederen bieden ze op hun website met 50% reductie aan, de andere helft gaat naar goede doelen. Je kan als consument kiezen welke producten je wilt en diezelfde avond nog kan je ze gaan afhalen in een afhaalpunt in je buurt.
De Vlaamse huishoudens spelen een belangrijke rol in het totale voedselverlies in Vlaanderen. Uit een grote studie bij Vlaamse gezinnen blijkt dat 70% van de Vlamingen het moeilijk vindt om te koken met restjes. Het woord ‘restjes’ of ‘overschotjes’ roept bij heel wat mensen een gevoel van afkeer op, weliswaar gekoppeld aan schaamte als we denken aan de alarmerende cijfers over voedselverspilling. Maar met enkele eenvoudige handelingen in combinatie met een zekere dosis durf gekruid met originaliteit kunnen we allemaal chef-koks van de verantwoorde keuken worden en waardering krijgen tot het laatste kruimeltje.
Koken met restjes is niet hetzelfde als alle overschotjes van de voorbije dagen bijeenrapen, op een groot bord leggen en ze opwarmen in de microgolf. De restjes een tweede leven geven vraagt wel wat meer dan dat. Om écht te kunnen genieten van de kliekjes van de voorbije dagen moeten we ze nieuwe smaken, nieuwe vormen en zelfs nieuwe kleuren geven. Zorg dat je altijd een aantal essentiële ingrediënten in huis hebt zoals een bladerdeeg, pizzabodem, eieren, kruiden, rijst, pasta en room. En dan kan je meteen aan de slag. Hieronder volgen enkele ideeën om te koken met restjes.